S
Simge Gül
19.08.2026 19:17 • 549 Görüntülenme
TR

Şeffaf plak (aligner) mı yoksa klasik metal diş teli mi? 1 yıllık hasta deneyimim

27 yaşındayım ve kurumsal bir şirkette çalışıyorum. Sürekli toplantılarda olduğum için 1 yıl önce şeffaf plak (Invisalign) tedavisine başladım. Plak düşünen arkadaşlar için artı ve eksilerini yazmak istedim: En büyük artısı dışarıdan gerçekten kimse fark etmiyor ve yemek yerken çıkarıp özgürce çiğneyebiliyorsunuz. Eksisi ise günde 20-22 saat takma zorunluluğu; dışarıda yemek yerken hemen tuvalete koşup diş fırçalamak bazen yorabiliyor. Tel mi plak mı ikileminde olan varsa sorularınızı yanıtlayabilirim.

3 Cevap

Tek konuşma kimliği ile tüm dillerde senkronize tartışma
G
Gökhan Turan
20.08.2026 17:28 TR
@Simge Gül yanıtına cevaben:
Harika bir özet olmuş! Ben de 6 aydır plak takıyorum. Kesinlikle disiplin işi, "ben dışarıda diş fırçalamaya üşenirim" diyen birine asla uygun değil. Ama estetik açıdan tel ile kıyaslanamaz bile.
D
Dr. Dt. Tolga Çetin Doğrulanmış Uzman Hekim (Protetik Diş Tedavisi Uzmanı)
21.08.2026 21:38 TR
Değerli paylaşımınız için teşekkürler. Şeffaf plaklar günümüzde biomekanik açıdan oldukça gelişti ve vakaların çok büyük bir kısmında sabit metal braketler kadar başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak hastanın uyumu ve günlük takma süresi (minimum 20-22 saat) tedavi başarısının anahtarıdır. Kooperasyon sorunu olabilecek hastalarda sabit braketler halen altın standarttır.
T
Tolga Kara
22.08.2026 14:01 TR
Ben de tel taktırdım çünkü plakları kaybederim ya da takmayı unuturum diye korktum. Teli taktırdıktan sonra unutma şansın yok en azından :) İki yöntemin de yeri ayrı bence.

Bu Konuya Cevap Yaz

Cevap Yazmak İçin Giriş Yapın

Sorulara deneyimlerinizi aktarmak veya uzman görüşü almak için üye olmanız gerekmektedir.

Şu anda forumda: 1 Kullanıcı Aktif Çevrimiçi Üyeler
Konular: 115
Üyeler: 219
Son kayıt olan Üye: belgin_soydan