E
Eren Bulut
04.09.2026 04:10 • 2067 Görüntülenme
TR

Pekiştirme teli (lingual retainer) arkadan koptu, dişler hemen bozulur mu?

Tellerim 8 ay önce çıkmıştı ve alt ön 6 dişimin arkasına sabit retainer teli yapıştırılmıştı. Bu sabah elma yerken dilimle fark ettim, sol kesici dişimdeki yapıştırıcı ayrılmış ve tel boşa çıkmış. Randevum haftaya salı günü. 4-5 gün içinde dişim hemen eski haline döner mi, çok korkuyorum.

3 Cevap

Tek konuşma kimliği ile tüm dillerde senkronize tartışma
A
Ali Kemal Arslan
04.09.2026 21:40 TR
@Eren Bulut yanıtına cevaben:
Hemen panik yapma ama randevunu da geciktirme. Eğer doktorun şeffaf koruyucu gece plağı da verdiyse onu gündüzleri de takmaya başla salı gününe kadar! Plak dişleri sabit tutar.
U
Uzm. Dt. Büşra Keskin Doğrulanmış Uzman Hekim (Ortodontist (Uzm. Dt.))
05.09.2026 04:29 TR
Retainer yapıştırıcısının dişi bırakması durumunda o dişte relaps (eski pozisyonuna geri dönme eğilimi) riski başlar. 4-5 gün içinde dramatik bir bozulma beklenmez ancak mikron düzeyinde kaymalar oluşabilir. Eğer ek olarak verilen Essix (şeffaf pekiştirme plağınız) varsa salı gününe kadar mutlaka düzenli kullanınız ve o dişi dille itmemeye özen gösteriniz.
H
Halil Güler
05.09.2026 17:01 TR
Benim de kopmuştu, 1 hafta sonra fark edip gitmiştim. Doktor hafifçe yerine oturtup tekrar dolgu maddesiyle yapıştırdı, hiçbir bozulma olmadı merak etme.

Bu Konuya Cevap Yaz

Cevap Yazmak İçin Giriş Yapın

Sorulara deneyimlerinizi aktarmak veya uzman görüşü almak için üye olmanız gerekmektedir.

Şu anda forumda: 1 Kullanıcı Aktif Çevrimiçi Üyeler
Konular: 115
Üyeler: 219
Son kayıt olan Üye: belgin_soydan